perjantai 19. huhtikuuta 2013

Taustalla kuplii

Vaikka kaikkien snookerfanien huomio kohdistuukin nyt MM-kisoihin, on myös varsinaisten pelitapahtumien taustalla puhuttu mielenkiintoisista asioista. Snookerblogi kertaa viime aikojen kiinnostavimpia teemoja.

Mark Allen puhuu suunsa puhtaaksi - taas


Mark Allen on sohinut jälleen kepillä mehiläispesää kritisoituaan main tourilla pelaamisen kallista hintaa. Nykysnooker vaatii pelaajalta jatkuvaa matkustamista, eivätkä lentoliput ja hotellit ole ilmaisia.

"Tulevaisuudessa monella pelaajalle ei enää ole varaa pelata ammattilaisena", totesi Allen hiljattain haastattelussa ja povaa ammattilaispelaajien määrän jopa puolittuvan tulevaisuudessa. "Kun aloitimme ravaamaan Kiinassa aikoinaan, meille maksettiin lennot sinne. Barry Hearn (kattojärjestön johtaja) lopetti tämän, nyt joudumme maksamaan matkakustannuksia n. 10 000 - 15 000 puntaa vuodessa."

Hän myös totesi World Openin voitettuaan, että jos olisi hävinnyt ensimmäisen kierroksen ottelunsa, hänellä olisi todennäköisesti ollut vaikeuksia saada laskunsa maksettua. "Olen maailman kuudenneksi paras pelaaja. Minun pitäisi saada enemmän rahaa."

On hyvä muistaa, että kukaan pelaaja top 48-listan ulkopuolelta ei ole ansainnut yli 50 000 puntaa kahden viime vuoden ajalta.

Tähän samaan tosiasiaan viittasi myös Robin Hull Snookerblogin haastattelussa 12.4.:"Se (rahoituksen puute) on ainoa asia mitä pelkään, katsoa vierestä kun kisat rullaa ohi, eikä itse pääse mukaan rahoituksen takia. Se on kertaalleen koettu ja ei ole asia minkä haluan toistuvan. Kahden kauden kortti tuo tietenkin optioita eli voi jättää 1. kaudella PTC-kisat väliin ja pelata vaan 'isot' ranking kisat. Kauden kiertäminen kokonaisuudessa täältä suomen kamaralta vaatii noin 22.000e, noiden isojen rankingkisojen noin 8000e."

Kun suhteutetaan kauden pakolliset menot palkintorahoihin, voidaan todeta, että vain ne pelaajat, jotka pelaavat TV-tasolla jatkuvasti, voivat pitää elantoaan jokseenkin varmana - siitä huolimatta, että Hearnin aikana koko kauden palkintorahasto on kasvanut 3.5 miljoonasta punnasta 8 miljoonaan. Muut, ja varsinkin huonommin kuin 48. sijalle sijoitetut pelaajat, joutuvat elämään epävarmuudessa. Palkintorahojen päälle pelaajat saavat toki myös sponsorirahaa, mutta useimpien pelaajien kohdalla sponsorirahatkaan eivät ole järin suuria. Snookerammattilaiset ovat käyneet aiheesta vilkasta keskustelua Twitterissä, mm. Barry Pinches on julkisesti pohtinut uuden järjestelyn mielekkyyttä Twittertilillään.

Mark Allen on laukonut ennenkin kovia totuuksia suustaan, ja saanut tämän vuoksi maksaa viime vuonna 20 000 punnan arvosta sakkoja kattojärjestölle. "Pieni ääni takaraivossani yrittää sanoa minulle, että olisi parempi pitää pää kiinni. Snooker on hyvin sensuroitu laji, ja se on surkeaa. En ymmärrä miten laji voi päästä eteenpäin, jos kaikki (vastakkaiset mielipiteet) vaimennetaan."

Tapaus Stephen Lee


Stephen Lee, joka on suljettu sarjasta toistaiseksi sopupelisyytösten takia, ylitti ensimmäisen esteen taistelussaan WPBSA:ta vastaan, kun syytökset liittyen Premierliigan Higgins -otteluun hylättiin.

Häntä syytetään kuitenkin edelleen kahdeksasta muusta epäilyttävästä ottelusta, jotka pelattiin vuosina 2008 ja 2009. Asiaa käsitellään kesäkuussa. Lee ei ole itse juurikaan kommentoinut syytöksiä, lähinnä tyytynyt toteamaan olevansa syytön kaikkeen.

Joe Swail palaa ammattilaiseksi


Onneksi jotain positiivistakin: snookerveteraani Joe "The Outlaw" Swail, 43, palaa main tourille. Hän pelasi monia kehnoja kausia, ja lopulta tippui kokonaan pois ammattilaiskiertueelta vuonna 2012. Tällä kaudella hän on jatkanut pelaamista amatöörinimikkeellä, ja saanut siinä määrin menestystä (yksi PTC-finaali, sijoittuminen 16 parhaan joukkoon PTC Grand Finaalissa), että hänelle annettiin kahden vuoden pelioikeus.

Snookerin MM-kisat Sheffieldissä, Crucible -teatterissa, 20.4. - 6.5. 2013


Kahden viikon armoton kisaputki alkaa siis huomenna, lauantaina 20.4. Tulessa ensimmäisenä on titteliään puolustava mestari Ronnie O´Sullivan, joka saa vastaansa Marcus Campbellin. Ottelun voi katsoa televisiosta Eurosportilta, tai netistä maksulliselta Eurosportplayeriltä, niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. Tarjolla on myös ilmaisia nettistriimejä, joita löytää otteluiden aikana mm. SportLemonista.
Koko kisojen ottelut ja aikataulut Worldsnookerin sivuilta.




Artikkelin lähteet:


Mark Allen: Players will quit expensive tour (Eurosport.com)

Pistol Mark Allen vows to keep shooting from the lip (Belfast Telegraph)

World Snooker Championship: Mark Allen has no regrets (BBC)

WPBSA drops separate Stephen Lee 'match-fixing' inquiry (BBC)

Stephen Lee hopes to clear his name of match-fixing charges in time to play in World Championship (Sky Sports)

Joe Swail back on world snooker tour after season as amateur (BBC)

3 kommenttia:

  1. Allen tykittää ihan asiaa. Hearn on vaatinut pelaajia osallistumaan lähes kaikkiin kisoihin, joten on hieman kohtuutonta edellyttää pelaajien maksavan matkansa aina itse. Tietääkseni muissa ammattilaislajeissa näin ei todellakaan ole, vaan esim. tenniksessä kisasponsori hoitaa matkakulut masters-turnauksista ylöspäin.

    Sami Hovi

    VastaaPoista
  2. Miksi pitää lentää siksakkia Kiinan ja Brittein saarten välillä? Esimerkiksi tenniksessä saman seudun turnaukset ajoittuvat samaan aikaan vuodesta: Pohjois-Amerikan turnaukset helmi-maaliskuussa, Euroopan turnaukset huhtikuusta Wimbledoniin jne. Miksei näin snookerissakin? Hearn tuntuu olevan vakuuttunut, että snookerpelaajia saa hyppyyttää miten lystää.

    VastaaPoista
  3. Jep, sitä samaa Allenhan ehdotti snookeriinkin, eli että pidettäisiin kaikki Aasian kilpailut putkeen jne. ettei tarvitsisi vetää miljardia lentomailia vuodessa. Tottahan se on.

    VastaaPoista